OOPS TÎRGU-MUREȘ - CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII 2021

BÜSZKESÉGEINK

Filmzenék a középkori várban

Az ősz legnagyobb szimfónikus koncertjére került sor szeptemberben a Marosvásárhelyi Középkori várban. A világhírű filmek zenéiből összeállított koncerten több mint 70 zenész vett részt, előadásukat lézer-show és speciális efektek kísérték.

VÁSÁRHELYI FORGATAG

A Vásárhelyi Forgatag rendezvénysorozat a marosvásárhelyi magyarság hagyományainak és kulturájának megismertetését és népszerűsítését szolgálja, de ugyanakkor az erdélyi magyarság kulturális seregszemléje is kíván lenni. Kiváló alkalom a város magyar vonatkozású értékeinek bemutatására, valamint annak megismertetésére a többségi lakossággal. A rendezvény egyik ujdonsága a „Kortárs művészetek tere”, ahol a Maros megyei kortárs alkotók és a kortárs művészetek kedvelői kapnak teret.

AL DI MEOLA, A HARMONIA CORDIS NEMZETKÖZI GITÁRFESZTIVÁLON

A „Harmonia Cordis” Kelet-Európa legnagyobb gitárfesztiválja, amelynek 10-ik éve ad otthont Marosvásárhely. Stílszerűen, a tízedik, jubileumi érvfordulón tíz ország legjobb gitárosai vendégeskedtek Marosvásárhelyen. A neves fellépők mellett a szervezők a fiatal tehetségeknek is lehetőséget nyújtottak a bemutatkozásra.  A műfaj minél szélesebb körű megismertetését szolgálja, hogy a koncerteket élőben a világhálón is követni lehetett a szervbező, Harmonia Cordis Egyesület hivatalos internetes oldalán, a www.harmoniacordis.org-n. Az Egyesület létrehozta az első kelet-európai klasszikus online gitárrádiót, ahol az előző évek fesztiváljain rögzített hangfelvételeket sugározzák. A jubileumi fesztivál fináléját Al Di Meola fellépése koronázta.  A többszörös Grammy-díjas gitárművész és zeneszerző,   a Színház téren, több ezres közönségnek nyújtott felejthetetlen élményt páratlan gitárjátékával.

3R (RÓMAI) FESZTIVÁL MIKHÁZÁN

A Maros Megyei Múzeum és a Csűrszínház Egyesület harmadik alkalommal szervezte meg a 3R (RÓMAI) FESZTIVÁLT, 2015. augusztus 8-án, Mikházán, Nyárádremete községben. A múltba vezető rendezvény célja bemutatni a római világot, megismertetni a rómaiak mesterségeit, hétköznapjait, hadászati technikáját a helyi égészeti feltárások nyomán.  A nap folyamán kiállításokon, múzeumpedagógiai tevékenységeken vehettek részt az érdeklődők, illetve betekinthetnek a régészek munkájába is.

SKY IS NOT THE LIMIT

A „SKY IS NOT THE LIMIT”, azaz  „A csillagos ég nem a határ” elnevezésű légiparádé 2009 óta zajlik Marosvásárhelyen, minden évben közel 10.000 nézőt vonz. 2015-ben május 9-én került megrendezésre az esemény, amelyen a Romániai Repülőklub, 5 darab Extra 300 L típusú akrobatika repülőgépet vonultatott fel, a Hawks Románia csapatából. Ugyancsak magasba emelkedtek Zlin 142 típusú gépek, Ikarus könnyű repülőgépek, ejtőernyős csapatok és hőlégballonok.

A MAROSVÁSÁRHELYI ÁLLAMI FILHARMÓNIA– 65 ÉV HARMÓNIA

A Marosvásárhelyi Zenei Napok 45-ik alkalommal került megszervezésre 2015-ben. A marosvásárhelyi Állami Filharmónia fennállásának 65. évfordulója alkalmából bemutatták Giacomo Puccini örök klasszikusát, a Pillangókisasszony c. operát. A hangversenyen a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia szimfonikus zenekarát és vegyeskarát Shinya Ozaki karmester irányította, aki több mint 20 éve áll az együttes élén.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA

A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA rendezvénysorozat Marosvásárhelyen mára már nem csak a múzeumok ünnepe, hanem mindazoké az intézmények, kulturális szervezetek, művészeti galériák, alkotóműhelyek, civil szervezetek ünnepe, akik nap, mint nap hozzájárulnak a város gazdag kulturális életéhez. A hagyományos múzeumi körséták és kiállítások mellett kézműves vásárt, múzeumpedagógiai tevékenységeket is találnak a programkínálatban a tartalmas kikapcsolódásra vágyók, a kávézók meghitt hangulata pedig a szabadtéri koncertekhez teremt megfelelő hangulatot. A rendezvény 15 000-20 000 látogatót szólít meg évente.

ORSZÁGOS SPECIÁLIS OLIMPIA

Az Országos Speciális Olimpia helyszíne Marosvásárhely volt 2015. május 29 – június 1. között. A nagyszabású rendezvénysorozat az értelmi fogyatékos sportolók legnagyobb sporteseményének számít. Mintegy 450 sportoló és hozzátartozóik érkeztek a Maros megyei megyeszékhelyre, hogy ügyességüket bizonyítsák a különböző sportágakban. Az esemény helyszínét a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem biztosította.

MAROS BOOKFEST

Az első „MAROS BOOKFEST” Könyvvásár 2014-ben került megrendezésre Marosvásárhelyen, annak érdekében, hogy teret biztosítson az olvasóközönség, az irodalmárok és az ország legfontosabb kiadói találkozására.  A mintegy 20.000 látogatót számláló könyvkiállítást Marosvásárhely két emblematikus helyszínén, a Kultúrpalotában és a Nemzeti Színházban szervezik.

MAROS CLASSIC NAPOK

A MAROS CLASSIC NAPOK egy igazi időutazás. A nemzetközi rendezvényen nemcsak a kilómétereket számolják a résztvevők, hanem az évtizedeket is. Hiszen a mintegy 200 kilóméteres távot igazi veteránjárművekkel autózzák végig a lóerők szerelmesei. A régi korokat idéző gépek stílszerűen régi korokat idéző helyszíneket keresnek fel, látványos várakat és kastélyokat, a résztvevők így Maros megye gazdag épített örökségének helyszíneit járhatják be. A szervező Maros Classic Autós Klub célja, hogy a tematikus rendezvény keretében népszerűsítse a megye látványosságait.  Az esemény fénypontja a veterán autók rallyja, de igazi közönségkedvencnek számít a régi autó kiállítás, a restaurátor-és sportolói találkozó illetve a szakkiállítás is.

RAMONA FABIAN NÉPDALVETÉLKEDŐ

A régióban egyedülálló emlékversenyen a román népzene fiatal előadóművészei lépnek közönség elé. A rendezvény bemutatkozási lehetőséget jelent a fiatal hazai népdalénekesek számára, és teret biztosít a megmutatkozásra a műfaj elismert előadóinak egyaránt.  A második alkalommal megszervezett népdalvetélkedő névadója a fiatalon elhunyt, nagyreményű Ramona Fabian népdalénekesnő.

GÖRGÉNYSZENTIMREI LEÁNYVÁSÁR

A görgényszentimrei leányvásár eredete a tizenkilencedik századi történeti írásokra vezethető vissza. A népszokást a Görgény-völgyi Települések Egyesülete elevenítette fel a  térség kulturális és turisztikai potenciáljának népszerűsítése érdekében.

TURISTAKÉNT MAROS MEGYÉBEN

A Maros Völgye Fesztivál tizenegy éves múltra tekint vissza. Egy évvel az első rendezvényt követően, egy hasonló esemény vette kezdetét a Görgény völgyében, a Nyárád völgye Fesztivál – Kézműves Vásárral, 2015-ben pedig Gernyeszeg, Dicsőszentmárton és Bözöd készül bemutatni hagyományait. A szervezők fő célja a szellemi és tárgyi javak, valamint a műemléképületek védelme, a vidék sajátos értékeinek megőrzése és átmentése, a faluturizmus erősítése. A rendezvényen a régióban élő románok, magyarok és szászok népi hagyományaiból született sajátos multikulturális jelleget mutatják be.

ALTER-NATIVE NEMZETKÖZI RÖVIDFILM FESZTIVÁL

A marosvásárhelyi Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az ország legrégebbi és egyik legjelentősebb rövidfilmes szemléjének számít.  A versenyprogramba több mint 60 ország résztvevői küldenek pályamunkákat. A hazai és a nemzetközi filmes szakma képviselői számára jelentős fórumnak számít a rendezvény, ahol vetítések, koncertek, tematikus kiállítások és multimédiás előadások is szerepelnek a programban.

NEMZETKÖZI KÖNYVVÁSÁR

A Romániai Magyar Könyves Céh szervezésében 1995 óta minden évben Marosvásárhely ad otthont a Nemzetközi Könyvvásárnak.  A huszonegyedik kiadásához érkezett rendezvényre 40 magyarországi és romániai kiadó jelezte részvételét. A szervezők becslése szerint átlagosan 8000 látogató lépi át a könyvvásár kapuját, a kiállított könyvek száma pedig körülbelül 10.000. –re tehető

CRITICAL MASS

A „Cristical Mass” a kerékpáros közlekedést népszerűsítő rendezvény, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a biztonságos kerékpározásra és a biciklizés előnyeire, hiszen ez a közlekedési forma a legolcsóbb, leggyorsabb, mindemellett pedig egészséges és környezetbarát. A résztvevők a Győzelem térről indulnak, hogy kétkeréken járják be a város lakónegyedeit. A biciklis karaván elhalad a főbb sugárutakon és a Maros- parton ér célba, ahol a jól megérdemelt zsíros kenyér várja a kritikus tömeget.

MAGYAR DIÁKNAPOK

A DIÁKNAPOK igazi fiatalos rendezvény, fiatalos szervezéssel és fiatalok részvételével. Marosvásárhely egyetemi város jellegét mutatja, hogy az egyetemisták többnapos rendezvénysorozatát 16 éve folyamatosan megszervezik a városban. A fiatalok csapatversenyekbe nevezhetnek, csapatonként minimum 30 diák részvételével. Napközben ügyességi és kreativitási versenyeken bizonyíthatják rátermettségüket, este pedig a felhőtlen szórakozásé és a tartalmas kikapcsolódásé a főszerep. Koncertek, bulik szerepelnek a programban olyan nevekkel mint az Irie Maffia, a Bagossy Brothers Company, Vizi Imre & Band, Koszika & HotShots vagy a The La Funk formáció.

MEDIFUN

Az Országos “MediFun” diákfesztivál elérte a tizenötödik kiadását. Az egymással vetélkedő 50 fős egyetemista diákcsapatok névvel, zászlóval, ismertető jellel, himnusszal rendelkeznek és egy bemutatkozó összeállítással is készülnek. A megmérettetéshez az ország minden egyetemista központjából csatlakoznak diákok, de részt vehet minden 18-35 év közötti fiatal is. Sport-, kulturális, társadalmi tematikájú, valamint meglepetés próbákon bizonyíthatják tehetségüket. 2015-ben a „Vița de Vie” és a ROA együttesek koncerteztek a MediFun-on.

MAROSVÁSÁRHELYI NAPOK

A fesztivál elérte a tizenkilencedik kiadását. A Városnapokon filmvetítésekre, előadásokra, képzőművészeti kiállításokra, vásárokra, tűzijátékra és koncertekre kerül sor. Ezek a programok több helyszínen zajlanak.  2015-ben, a városi Ligetben a következő előadók léptek színpadra: Holograf Tankcsapda, Toto Cutugno, Alex Velea, Andrea Bănică, Smiley, Zdob si Zdub, Omega, stb.

Bor- és kézműves Fesztivál

Marosvásárhely Polgármesteri Hivatala minden évben megszervezi a Bor- és kézműves Fesztivált, amely a Városnapok mellett immár hagyományossá vált városunkban. Az ünnepség helyszíne a város központja, a Nemzeti Színház, a Liget, valamint a “Mihai Eminescu” Művelődési Központ.  Az érdeklődők borkóstolással egybekötött kiállításokon vehetnek részt, kézműves termékek és őszi gyümölcsök, gyümölcslevek széles választékából vásárolhatnak, valamint előadásokon, konferenciákon és koncerteken vehetnek részt. A Bor- és kézműves Fesztiválon évente mintegy 60.000 marosvásárhelyi és környékbeli lakos vesz részt.