OOPS TÎRGU-MUREȘ - CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII 2021

Best in Mures

MUZICA DIN FILME, IN CETATEA MEDIEVALA

Cel mai mare concert simfonic al toamnei, „Muzică din Filme” a avut loc la Tîrgu Mureș, în luna septembrie, cu un repertoriu format din teme muzicale ale unor filme celebre. Peste 70 de artiști instrumentiști peste 15 tehnicieni au oferit cel mai grandios spectacol de muzică, artificii, lasere și efecte speciale.

FESTIVALUL VAII GURGHIULUI

Festivalul Văii Gurghiului se desfășoară în perioada 28-30 august pe platoul „La Fâncel” din Ibăneşti. Sâmbătă urcă pe scenă Florin Vos, trupa “Coco” şi Genţiana, iar duminică vor concerta Direcţia 5 şi Puya. Programul folcloric va fi susținut de artişti şi ansambluri locale, alături de Cristian Pomohaci, Nicolae Furdui Iancu și Dumitru Fărcaş. Evenimentul va fi completat de concursurile de pescuit, fasonat, competiţiile de cros montan şi gastronomie.

FOLK FRIENDS TOGHETHER

Festivalul se desfășoară sub egida Consiliului Internațional al Dansului CID UNESCO-FRANȚA și beneficiază de participarea a șase ansambluri folclorice internaționale din Polonia, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Macedonia și Republica Moldova, fiind estimat, prin adăugarea participanților din România, un număr de aproximativ 180 de concurenți. Evenimentul se va derula pe parcursul a trei zile, din care două vor presupune spectacole organizate în municipiul Târnăveni, o zi urmând să fie dedicată municipiului Tîrgu-Mureș.

JOCUL DIN BATRANI

Cea de-a 32-a ediţie a Festivalului Naţional de Folclor „Jocul din bătrâni“ de la Tîrgu Mureş reuneşte peste 400 de artişti din șase județe. Manifestarea, care va avea loc de la ora 15, la Teatrul de Vară, este anticipată de o paradă a dansului și portului popular, începând cu ora 14, în Piața Trandafirilor.

VALTOAREA MURESEANA

Evenimentul are ca scop promovarea culturii maghiare, ca parte integrantă a diversității culturale din România. Una dintre componentele Festivalului va fi programul „Arte Contemporane”, care se va constitui într-un spațiu de prezentare a unor producții artistice care au legătură, prin autorii acestora sau prin tematica propusă, cu județul Mureș.

AL DI MEOLA, LA FESTIVALUL INTERNAȚIONAL HARMONIA CORDIS

Festivalul este cel mai important eveniment de chitară clasică din estul Europei, organizat la Tîrgu-Mureș și aflat în anul 2015 la ediția a X-a. Potențialii spectatori din județul Mureș și din toate zonele țării sunt invitați să urmărească reprezentațiile unor invitați de calibru ai muzicii clasice naționale și internaționale. Impactul evenimentului va fi susținut și de transmisia live a concertelor pe site-ul asociației: www.harmoniacordis.org, ONG care a pus bazele primului radio online de chitară clasică din estul Europei, care popularizează astfel muzica de acest gen, prin intermediul înregistrărilor realizate la edițiile anterioare ale Festivalului. În cadrul festivalului, pe 15 august, în Piața Teatrului, concertează Al Di Meola.

FESTIVALUL ROMAN DE LA CALUGARENI

Muzeul Judeţean Mureş și Asociaţia Teatrul Şură organizează a treia ediție a FESTIVALULUI ROMAN 3R în satul Călugăreni, comuna Eremitu, pe 8 august 2015.  Este o invitaţie de a călători în trecut, în epoca romană şi viața călugărilor, marcate în peisajul local prin valori de patrimoniu de importanţă regională şi naţională. Pe lângă expoziții, demonstrațiile militare sau luptele de gladiatori, vizitatorii pot participa la un workshop de dansuri renascentiste, ateliere inspirate de viaţa cotidiană din epoca romană şi din viaţa monahală, precum și ghidaje pe săpătura arheologică.

SKY IS NOT THE LIMIT

Evenimentul, care are loc la Tîrgu Mureș începând cu anul 2009, atrage aproape 10.000 de spectatori la fiecare ediție. În 2015, Aeroclubul României a participat cu cinci aeronave Extra 300L de înaltă acrobație, care constituie formația Hawks of Romania, alături de aeronave Zlin 142, avioane ușoare Ikarus, planoare de acrobație și școală, echipaje de parașutiști și un balon cu aer cald

FILARMONICA TIRGU MURES – 65 DE ANI DE ARMONII

În 2015 a avut loc ediția a 45-a a Zilelor Muzicale Tîrgumureșene. În cadrul evenimentului a fost marcată aniversarea a 65 de ani a Filarmonicii de Stat Tîrgu-Mureș, cu ocazia unui concert special de operă “Madame Butterfly”, susținut de Orchestra Simfonică, dirijată de Shinya Ozaki, soliști vocali și corul mixt al Filarmonicii.

NOAPTEA MUZEELOR

Noaptea Muzeelor la Tîrgu Mureș  nu mai este doar o sărbătoare a muzeelor, ci şi a partenerilor care se alătură acestui eveniment ce animă oraşul – instituţii şi organizaţii culturale, galerii de artă, studiouri de creaţie, ONG-uri, spaţii alternative. Pe parcursul evenimentului este organizat un târg al meşteşugarilor, activităţi pentru copii, concerte în aer liber în cadrul destins al cafenelelor. La acest eveniment participă 15 000-20 000 de mureșeni.

SPECIAL OLYMPICS ROMANIA

Jocurile Naționale Special Olympics România reprezintă cel mai mare eveniment sportiv din 2015 dedicat persoanelor cu dizabilități intelectuale. Au participat aproximativ 450 de sportivi și însoțitori ai acestora, care au concurat în diferite competiții sportive, la baza de specialitate a Universității de Medicină și Farmacie.

BOOKFEST MURES

Prima ediție a Salonului de Carte Bookfest Tîrgu-Mureș a fost organizată în 2014, cu scopul de a oferi publicului din județul Mureș o platformă de întâlnire cu cele mai importante edituri din țară, precum și cu oamenii de cultură pe care acestea i-au invitat în cadrul salonului. Având o medie de 20.000 de vizitatori/ediție, Salonul de Carte Bookfest se desfășoară în două locații-reper ale vieții culturale mureșene: Palatul Culturii și Teatrul Național Tîrgu Mureș.

MURES CLASSIC DAYS

Mureș Classic Days 2015 este un eveniment internațional, organizat de Classic Car Club Mureș, cu scopul promovării județului Mureș, inclusiv prin intermediul unui traseu de aproximativ 200 de kilometri, ce include castele și cetăți din județul Mureș, traseu realizat de peste 50 de mașini de epocă. Pe afișul manifestării sunt, de asemenea, incluse raliuri de regularitate destinate mașinilor de epocă, expoziții de mașini de epocă, workshop-uri susținute de restauratori și sportivi, precum și o expoziție tematică.

MEMORIALUL RAMONA FABIAN – FESTIVAL CONCURS DE MUZICA POPULARA

Aflat la ediția a II-a, evenimentul a adus în spațiul public tineri interpreți de muzică populară, în cadrul unui concurs completat cu recitaluri ale unor interpreți recunoscuți din acest domeniu. Din perspectiva interesului public județean, festivalul oferă tinerilor interpreți de muzică populară șansa de exprimare artistică în datele unui eveniment singular organizat în această zonă a țării.

TARGUL FETELOR DE LA GURGHIU

Târgul Fetelor este își are originea în scrierile istorice din secolul al XIX-lea. Asociația Comunităților Văii Gurghiului  a adus acest obicei în prim-planul atenției publice, cu scopul de a valorifica potențialul cultural și turistic al zonei.

TURIST IN MURES

De 11 ani, în județul Mureș se desfășoară Festivalul Văii Mureșului. La numai un an de la debutul acestui festival, se organiza prima ediție a unui eveniment similar, dedicat Văii Gurghiului. În anul 2014, avea loc prima ediție a  Festivalului Văii Nirajului – Târgul produselor meșteșugărești, iar în 2015 vor avea loc evenimente de promovare a tradițiilor mureșene în Gornești, Târnăveni și Bezid. Organizatorii au ca obiectiv principal  conservarea patrimoniului cultural imaterial și material, ca mijloc de consolidare a legăturilor cu lumea satului, diversificarea ofertei turistice a zonelor în care sunt realizate și creșterea atractivității acestor arealuri geografice. Evenimentele sunt un etalon al păstrării tradițiilor românești, maghiare și săsești din aproape toate zonele a județului.

FESTIVALUL INTERNATIONAL DE FILM DE SCURT METRAJ - ALTERNATIVE

Festivalul este cel mai vechi și cel mai mare eveniment de acest gen din țară, în cadrul căruia regizori din România și din peste 60 de țări participante își măsoară talentul într-o competiție internațională care include proiecții de filme și manifestări adiacente: concerte, recitaluri, expoziții de artă plastică și spectacole multimedia.

TARGUL INTERNATIONAL DE CARTE

Asociația Breasla Cărții Maghiare din România organizează acest eveniment în fiecare an începând cu 1995. Ajuns la a XXI-a ediție, Tîrgul Internațional de Carte beneficiază de participarea a 40 de edituri din România și Ungaria. Organizatorii estimează o medie de 8000 de vizitatori și aproximativ 10.000 de titluri expuse.

CRITICAL MASS

Participanții se adună în Piața Victoriei și pornesc prin oraș cu bicicletele. După turul făcut prin oraș, bicicliștii sunt răsplătiți cu apă și pâine cu untură pe malul Mureșului. ,,Critical Mass” este un proiect ce doreşte atragerea atenţiei asupra faptului că mersul pe bicicletă este cel mai ieftin, sănătos, rapid şi ecologic mod de a călători și îşi propune să rezolve problema parcărilor pentru bicicliştii mureşeni.

ZILELE STUDENTILOR MAGHIARI

Festivalul are o durată de 5 zile, în cadrul acestuia fiind organizat un concurs pe echipe. Anual, participă 40 de echipe, fiecare cu minim 30 de persoane, care trebuie să dea dovadă de un sir de abilități și cunoștințe.  Evenimentul începe cu o seară de chitară, urmând parada pe străzile orașului. În fiecare seară sunt organizate concerte și petreceri. La ediția anterioară au concertat Irie Maffia, Bagossy Brothers Company, Vizi Imre & Band, Koszika & The HotShots și formația De La Funk.

MEDIFUN

Festivalul național studențesc “MediFun” a ajuns la  ediția a XV-a.  Participanții se organizează în echipe a câte 50 de tineri, echipe care sunt reprezentate de un nume, un steag, însemne distinctive, un imn și o scenetă de prezentare, conform instrucțiunilor primite de la organizatori. Participă studenți din toate centrele universitare din țară și orice tineri cu vârste între 18 și 35 de ani. Echipele se angrenează într-o competiție unică în România cu probe diverse: sportive, culturale, sociale și probe surpriză. În 2015 au susținut concerte Vița de Vie şi ROA.

ZILELE TIRGUMURESENE

Festivalul a ajuns deja la a XIX-a ediție. Programul evenimentului include proiecții cinematografice,  spectacole, expoziții de artă, târguri, foc de artificii și concerte. Aceste programe se desfășoară în mai multe locuri ai orașului, iar la concertele din Parcul Municipal în 2015 au urcat pe scenă Holograf, Tankcsapda, Toto Cutugno, Alex Velea, Andrea Bănică, Smiley, Zdob și Zdub, Omega, etc.

SARBATOAREA VINULUI SI ARTEI MESTESUGARESTI

Primăria Tîrgu Mureș  organizează Sărbătoarea Vinului și Artei Meșteșugărești, eveniment reprezentativ, intrat în tradiția orașului alături de Zilele Tîrgumureșene. Sărbătoarea se desfășoară în centrul municipiului, Teatrul Național, Parcul Municipal, la Centrul Cultural „Mihai Eminescu” și Cinema Arta. Printre programele evenimentului se numără expoziţii cu degustare de vinuri, expoziţii de produse tradiţionale, de fructe şi sucuri naturale, precum și conferințe, spectacole şi concerte. La Sărbătoarea Vinului și Artei Meșteșugărești participă, în fiecare an, aproximativ 60.000 de târgumureşeni.