OOPS TÎRGU-MUREȘ - CAPITALĂ EUROPEANĂ A CULTURII 2021

Rólunk mondták

Dacre STOKER - Író

Vasile DANCU - Szociológus

Helmut KOECHER

Helmut Koecher Meranoban született 1959-ben. 1992-ben szervezte meg először a Meranói Borfesztivált, amely azóta a legrangosabb események egyikévé vált a borászat területén. Idén a XXIII. alkalommal kerül megrendezésre.

Luiz ALBERTO

Luiz Alberto Brazíliában született és az Egyesült Államokban, Bostonban él. Ő alapította a Bor Kedvelők Társaságát és a Borász Írószövetség tagja is, számos nemzetközi borversenyen zsűrizett és elismert borászati oktató.

Marinela Vasilica ARDELEAN

Marinela Vasilica Ardelean kezdeményezte a Romániai borok könyve projektet, az első olyan kiadványt, amely összegyűjti Románia és Moldova Köztársaság borait és szőlőtermő vidékeit. Egy hiánypótló kötet, amelyet 2016 márciusában fognak bemutatni. Marinela Vasilica Ardelean az egyik legismertebb borszakértő, akit számos szakmai elismeréssel díjaztak az évek során.

Maia MORGENSTERN - színművész

Maia Morgensternt egyaránt ismert briliáns filmbeli és színpadi szerepléseiről. Neve, Morgenstern tulajdonképpen hajnalcsillagot jelent, ami az európai egyházi kultúrában Szűz Mária szimbóluma. Elképzelhető, hogy Mel Gibson a Passió című film rendezője ezt is figyelembe vette, amikor Maia Morgensternt kérte fel a filmben Jézus anyjának megformálására.

Gheorghe STURDZA Herceg

Gheorghe Sturdza herceg Maros megye szépségeiről beszél, kiemelve a térség  erősségeit, amelyek előnyünkre szolgálhatnak az Európa Kulturális Főváros 2021 cím versenyben.

Lucian BOIA - történész

Lucian Boia a Bukaresti Tudományegyetem Történeti Karának professzora, az egyik legdivatosabb román történész. Történelem és mítosz a román köztudatban című könyve viszonyítási pont lett a román történetírásban, egész sor új értelmezést nyújtva és számos vitát gerjesztve.

Pascal BRUCKNER - Író

Pascal Bruckner kortárs író, esszéista 1948-ban született Párizsban. Bruckner a ’70-es évek közepén tűnt fel az “új filozófusok” körében. Műveiben a társadalmi valóságot ábrázolja, újságíróként és közéleti személyiségként is folyamatosan reflektál a nemzeti és nemzetközi politikára. Több amerikai egyetemen tanít, 1990-től kezdve a párizsi Politikatudományi Intézet előadója

Gheorghe ZAMFIR - zeneszerző, előadóművész

Gheorghe Zamfir  román zenész, a pánsíp mestere, „a pánsíp királyának” is nevezik. Művészi munkássága során újra életre keltett egy elfeledett hangszert, a pánsípot, annak román változatát, a nait, amely világszintű elismeréseket hozott számára.

Marie Jeanne IONESCO - író

Kelemen HUNOR - volt Kulturális Miniszter

Kelemen Hunor a szecesszió gyöngyét, a Marosvásárhelyi Kultúrpalotát dícséri.

Dumitru FARCAS - előadóművész

Dumitru Fărcaș egyik legnagyobb virtuóz a román népzenészek között. Önállóan tanult meg tárogatón játszani, amleynek az egyik legnagyobb mesterévé vált.